In het kader van CSI Flanders werd een grootscheepse bevraging georganiseerd van middenveldorganisaties die op Vlaams niveau actief zijn. Dit dossier bundelt alle analyses en publicaties die op basis van deze survey geschreven werden.
Op 6 mei 2019 werden de resultaten van een grootscheepse bevraging bij Vlaamse middenveldorganisaties gepresenteerd op een conferentie in het Vlaams Parlement. Lees hier de belangrijkste bevindingen.
Deze steekkaarten bieden een visuele voorstelling van de belangrijkste bevindingen uit de Vlaamse bevraging. De eerste steekkaart is een leeswijzer die de indeling in sectoren en subsectoren toelicht, zoals die gehanteerd werd bij die Vlaamse survey.
Hieronder kan u ze afzonderlijk bekijken of ze hierboven gezamenlijk of elk afzonderlijk downloaden.
In deze paper wordt nagegaan in welke mate en in welke vorm er sprake is van hybridisering richting de markt bij middenveldorganisaties in Vlaanderen. De paper is gebaseerd op een ruime en diepgaande bevraging bij een kleine 500 middenveldorganisaties.
Deze paper focust op deze centrale vragen: Hoeveel werknemers werken er in het Vlaamse middenveld? Werken de organisaties met een ploeg van vaste werknemers, of zetten ze ook in op flexibelere tewerkstellingsvormen? Is er nood aan nieuwe of andere competenties bij werknemers in het middenveld? Wat zijn belangrijke functies of jobs in deze organisaties? En zien we hierin een verandering ten opzichte van 10 jaar geleden? We proberen aan de hand van bevindingen uit de organisatiebevraging van CSI Flanders wat duidelijkheid te scheppen over personeel en jobs in Vlaamse middenveldorganisaties.
Deze paper formuleert een antwoord op twee onderzoeksvragen: (1) Herkennen we de invloed van vermarkting en Nieuw Publiek Management in de relatie tussen overheid en middenveld? (2) Verdringen NPM-achtige technieken en instrumenten het overlegmodel dat eigen is aan de corporatistische traditie?
Na literatuuronderzoek en de mapping van het Vlaamse middenveld, gebeurde een bevraging bij een steekproef van deze in kaart gebrachte organisaties. Deze bevraging van Vlaamse middenveldorganisaties is een cruciaal onderdeel van het onderzoek. Hoe dit methodisch in zijn werk ging, lees je in deze methodologische paper.
Op 6 mei 2019 presenteerde CSI Flanders de resultaten van een grootscheepse bevraging bij Vlaamse middenveldorganisaties. Vind hier de getoonde powerpoint-presentaties en een videoverslag.
Deze paper belicht de volgende aspecten: in welke mate doen Vlaamse middenveldorganisaties beroep op vrijwilligers? Wat zijn de profielkenmerken (gender, leeftijd, …) van die vrijwilligers? Welke soorten vrijwilligerswerk is er vandaag in het Vlaamse middenveld? Wat typeert en motiveert vrijwilligerswerk?
Deze paper focust op deze vraag: in welke mate wordt nonprofit commercialisering – naast (a) middelenonzekerheid – gedreven door (b) veranderende normen en waarden, en (c) organisatiekenmerken?
In deze paper wordt eerst ingegaan op de mate waarin Vlaamse middenveldorganisaties diversiteit als een uitdaging zien. Daarna analyseren we hoe het gesteld is met de aanwezigheid van burgers met een niet-EU migratie-achtergrond in de verschillende geledingen van Vlaamse middenveldorganisaties. Tot slot bespreken we de redenen en factoren die organisaties zelf aanhalen om het al of niet aanwezig zijn van personen met een migratie-achtergrond in hun organisatie te verklaren.
In deze paper behandelen we concreet de volgende vragen. Nemen Vlaamse middenveldorganisaties een politieke rol op? In welke mate doen ze dit? Doen ze dit meer of minder dan lokale middenveldorganisaties in Vlaanderen? Zijn hierin verschillen merkbaar tussen de verschillende middenveldsectoren? In welke mate speelt het thema waarrond ze werken een rol? Op welke manier vullen Vlaamse middenveldorganisaties deze rol in? Hoe is het opnemen van een politieke rol geëvolueerd over de voorbije tien jaar? Hangt het opnemen van een politieke rol samen met de bron van financiële middelen waarmee de organisatie werkt? En tot slot: werken middenveldorganisaties ook politiserend?
Deze surveypaper biedt een diepgaande analyse van de politieke rol die Vlaamse middenveldorganisaties opnemen. De paper sluit aan bij het gelijkaardig rapport dat voor een breder publiek bestemd is, maar bevat meer technische uitleg, cijfers, tabellen en analyses.
Deze surveypaper biedt een diepgaande analyse van de etnisch-culturele diversiteit in Vlaamse middenveldorganisaties. De nota sluit aan bij het gelijkaardig rapport dat voor een breder publiek bestemd is, maar bevat meer technische uitleg, cijfers, tabellen en analyses.