Afterwork-sessie #2 - Nieuw Publiek Management (30/11)

Door
Bart Verhaeghe
pub
Vanuit CSI Flanders organiseerden we in het najaar van 2016 drie afterwork-sessies. Op deze tweede sessie, op 30 november tussen 17u30 en 19u30 in het Beurskafee in Brussel, bespraken we een spotlightpaper over ‘Nieuw Publiek Management’.

‘New Public Management’: het is een begrip dat al vele jaren circuleert. Het duikt meestal op als men terugblikt op hoe de werking van de overheid de voorbije decennia evolueerde. Vaak wordt het begrip negatief geduid als een vorm van ‘capitulatie’ van de overheid voor marktwerking en dito jargon.  

Maar welke ladingen dekt deze vlag eigenlijk? Is het wel zo’n eenduidige stroming als vaak voorgesteld wordt? Is het Nieuw Publiek Management vandaag dood of terug van (nooit) weggeweest? Welke andere manieren zijn er om overheden te besturen en wat vertelt de keuze voor een bepaalde manier van werken over overheden, hun keuzes en de bredere maatschappelijke impact?

Op basis van academische literatuur uit binnen- en buitenland schreven we vanuit CSI Flanders een ‘spotlightpaper’ over dit begrip. Dat is een gebalde en voor het brede publiek toegankelijke paper waarin één bepaalde uitdaging, trend of begrip geduid wordt vanuit literatuuronderzoek. Niet op basis van nieuw of gericht onderzoek in Vlaanderen dus. De paper is bedoeld voor alle beleidsmakers en middenvelders met interesse in de uitdagingen voor het Vlaamse middenveld en haar relatie met overheden. Ze kunnen dienen als basis voor gesprekken binnen organisaties en willen de maatschappelijke discussie voeden. 

Deze spotlightpaper stelt een analysekader voor waarop verder onderzoek naar de doorwerking van ‘Nieuw Publiek Management’ in de relatie tussen overheid en middenveld in Vlaanderen zal gestoeld worden.

De bedoeling van deze afterwork-sessie is om in een informeel kader deze spotlightpaper te presenteren en die met de aanwezigen af te toetsen, zowel naar inhoud als naar herkenbaarheid en bruikbaarheid.

Wie zich inschrijft voor de sessie krijgt enkele dagen op voorhand een ruwe versie van de spotlightpaper toegestuurd. Na de sessie wordt de spotlightpaper afgewerkt en publiek verspreid.

Ben je benieuwd naar een verduidelijking van het begrip ‘Nieuw Publiek Management’? Naar de oorzaken en gevolgen ervan? Naar eventuele andere stromingen? Of ervaar je deze bestuursvorm in je eigen werk in een overheid of middenveldorganisatie? Of ben je vooral benieuwd naar andere klokken en klepels? Kom dan op 30 november naar het Beurskafee. Iedereen is welkom, we houden het informeel en serveren tijdens de discussie een drankje en bescheiden aperitiefhapje.


Programma

17u30 – 17u40: Verwelkoming

17u40 – 18u15: presentatie spotlightpaper

18u15 – 19u30: groepsdiscussie

 

De sessie is gratis, maar om praktische redenen is inschrijven verplicht.

Blijf op de hoogte

Category
*
*
*

Recente activiteiten

29/11/2019
Move forward
Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, ging CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met…
27/09/2019
vrijwilligers
Op 20 september vond bij het HIVA een studievoormiddag plaats over vrijwilligers- en personeelsbeleid van middenveldorganisaties. De presentaties zijn nu beschikbaar en kan u…