Conferentie: De staat van het lokaal middenveld in Vlaanderen (30 augustus) - ppt's beschikbaar

Door
Bart Verhaeghe
Conferentie lokaal
Downloads
Relaties-ppt537.19 KB
Deze conferentie vond plaats op 30 augustus in de KVS Box in Brussel.

Het voorbije jaar bracht het onderzoeksconsortium in 14 steden en gemeenten het lokale middenveld volledig in kaart. We deden dit zowel in landelijke als in suburbane en grootstedelijke gemeenten. Talloze organisaties in deze gemeenten vulden ook een bevraging in over de rollen en taken die ze opnemen, hun financiën en vrijwilligerswerking, hun relatie met de lokale overheid en hun omgang met diversiteit in onze samenleving. In enkele gemeenten werd ook een focusgroep voor verenigingen georganiseerd. De analyse van dit alles is volop bezig en die presenteren we u graag op 30 augustus in de namiddag in de KVS Box in Brussel.

Bent u lokaal actief als politicus, ambtenaar, middenveldorganisatie of geïnteresseerde burger? Dan is deze gratis conferentie echt iets voor jou. Aan de vooravond van een nieuw werkjaar – en met verkiezingen in het verschiet – bieden we u een helikopterzicht op het lokale middenveld in Vlaanderen en gebalde presentaties over etnisch-culturele diversiteit en de relaties tussen lokale besturen en middenveldorganisaties. Daarna volgen gemodereerde reflecties door middenvelders en politici die lokaal actief zijn.

Tot slot krijgt u zicht op de volgende stappen in dit brede middenveldonderzoek en is er tijdens de receptie ruim de tijd om ons en elkaar te bevragen en te inspireren.

Programma

13u30 - Onthaal

13u45 - Welkomstwoord (Stijn Oosterlynck / Jan Baeck)

14u00 - Panorama van het lokale middenveld in Vlaanderen (Stijn Oosterlynck, UAntwerpen)

14u45 - Diversiteit is een uitdaging: ja, maar … (Fatima Laoukili, Uantwerpen)

15u15 - Lokale besturen en lokaal middenveld: aard van de relaties (Filip De Rynck, UGent)

15u45 - Pauze

16u00 - Reflecties door panel van politici en middenvelders (moderatie: Johny Vansevenant)
Met Bart Somers (burgemeester Mechelen); Matthias Diependaele (gemeenteraadslid Zottegem); Michel Doomst (Burgemeester Gooik) en Marij Preneel (districtsschepen Borgerhout).

Met Eva Brumagne (Femma); Barbara Janssens (Netwerk Bewust Verbruiken); Tom Bosman (Bond Moyson; auteur van "Het Nieuwe Non-Profit Management") en Youssra Tahiri (Chirojeugd Vlaanderen) 
 
17u00 - Slotwoord (Filip De Rynck, UGent)

17u10 - Receptie
 

U kan de presentaties van deze conferentie hierboven downloaden.

 

Blijf op de hoogte

Category
*
*
*

Recente activiteiten

29/11/2019
Move forward
Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, ging CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met…
27/09/2019
vrijwilligers
Op 20 september vond bij het HIVA een studievoormiddag plaats over vrijwilligers- en personeelsbeleid van middenveldorganisaties. De presentaties zijn nu beschikbaar en kan u…