Sociaal-cultureel werk te koop? - 19 januari 2018

Door
Bart Verhaeghe
rood licht
CSI Flanders en FOV nodigen u op 19 januari 2018 uit voor de presentatie en bespreking van een verkennend onderzoek over hybridisering van sociaal-culturele organisaties.

KVLV lanceert het bier ‘Ferme Fien’; de webshops van pakweg Amnesty International en Bond Zonder Naam worden in deze Kerstperiode druk bezocht en Fairfin verkoopt ‘Bankroet-t-shirts’. Om de kas te spijzen en op die manier de kernactiviteiten van de organisatie mee mogelijk te maken. Niks mis mee, toch? Of is er meer aan de hand?

Hoe zit het met het ‘bedrijfsmatig gedrag’ van sociaal-culturele organisaties? Welke vormen kan dat zoal aannemen? En waarom gaan organisaties daar al dan niet in mee? 

Binnen het brede middenveldonderzoek CSI Flanders voerde het onderzoeksteam van de UGent de afgelopen maanden een verkennend onderzoek naar deze vormen van hybridisering, specifiek in de sociaal-culturele sector. Ze peilden daarbij vooral naar de vormen die deze hybridisering aanneemt en de oorzaken ervan. De bevindingen worden in januari 2018 gebundeld in een spotlightpaper. Maar daar stopt het niet. Intussen loopt een brede bevraging van 500 middenveldorganisaties waarin ook aspecten van hybridisering bevraagd worden. Later in 2018 worden de resultaten daarvan gepresenteerd.

Op 19 januari 2018 stelt het onderzoeksteam van de UGent de resultaten van het verkennend onderzoek voor en gaat erover in gesprek met enkele sociaal-culturele organisaties. FOV brengt een reflectie op de resultaten en er is uiteraard ruimte voor uw vragen en bedenkingen.

 

Programma

9u00 - onthaal

9u30 - welkomstwoord

9u40 - voorstelling onderzoek “Sociaal-cultureel werk te koop?” (Ben Suykens, UGent)

10u20 - reflectie op de onderzoeksresultaten (Dirk Verbist, FOV)

10u35 - pauze

10u50 - gesprek met 4 sociaal-culturele organisaties (moderatie: Bram Verschuere, UGent)

Met Annemarie Ijkema (EVA vzw); Nik Van Gool (KVLV); Tine Verhelst (Davidsfonds) en Ludo De Brabander (Vrede vzw)

12u00 - slotwoord / broodjes

 

Het leerplatform vindt plaats in de Royal Sky Room 1, op de bovenste verdieping van de Koninklijke Bibliotheek van België op de Kunstberg. Dit is op wandelafstand van het station Brussel-Centraal.  

Deelname is gratis, maar graag inschrijven. Wie zich inschrijft, krijgt enkele dagen vooraf de spotlightpaper vanuit CSI Flanders doorgestuurd. 

Adres

Kunstberg
1000 Brussel
België

Blijf op de hoogte

Category
*
*
*

Recente activiteiten

29/11/2019
Move forward
Na vier jaar intensief onderzoek, debat en overleg over de uitdagingen voor middenveldorganisaties en innovatieve antwoorden erop, ging CSI Flanders op 4 februari 2020 in Gent met…
27/09/2019
vrijwilligers
Op 20 september vond bij het HIVA een studievoormiddag plaats over vrijwilligers- en personeelsbeleid van middenveldorganisaties. De presentaties zijn nu beschikbaar en kan u…