Naar aanleiding van o.a. de open brief die heel wat middenveldorganisaties onderschreven in reactie op een uitgelekt fragment in de onderhandelingsnota integratie en inburgering, schreef Stijn Oosterlynck deze opinie die op 9 september in De Standaard verscheen.
Staat het stabiel institutioneel 'corporatistisch' kader zoals het in België vorm kreeg onder druk? Worden de relaties tussen overheden, middenveldspelers en andere actoren op de proef gesteld door druk vanuit het 'New Public Management'?
Het onderzoeksproject CSI Flanders brengt de uitdagingen voor Vlaamse middenveldorganisaties in kaart en onderzoekt hoe ze ermee omgaan. Ook het vrijwilligers- en personeelsbeleid van die organisaties komt daarbij expliciet in het vizier. Hoe loopt dat beleid en hoe stemmen middenveldorganisaties hun beleid af op de veranderende tijden? Welke buien of opklaringen zien ze hangen en hoe anticiperen ze erop?
Kom er meer over te weten en discussieer mee op deze studievoormiddag.
Dit rapport geeft de bevindingen weer van focusgroepen die in 5 kleinere gemeenten georganiseerd werden. In elke gemeente was er een bijeenkomst met mensen uit het lokale verenigingsleven en eentje met lokale bestuurders. Deze resultaten zijn niet persé representatief maar wel indicatief voor wat er gaande is bij het lokale middenveld in kleinere gemeenten.
Op 6 mei 2019 presenteerde CSI Flanders de resultaten van een grootscheepse bevraging bij Vlaamse middenveldorganisaties. Vind hier de getoonde powerpoint-presentaties en een videoverslag.
Op 6 mei 2019 werden de resultaten van een grootscheepse bevraging bij Vlaamse middenveldorganisaties gepresenteerd op een conferentie in het Vlaams Parlement. Lees hier de belangrijkste bevindingen.
Deze steekkaarten bieden een visuele voorstelling van de belangrijkste bevindingen uit de Vlaamse bevraging. De eerste steekkaart is een leeswijzer die de indeling in sectoren en subsectoren toelicht, zoals die gehanteerd werd bij die Vlaamse survey.
Hieronder kan u ze afzonderlijk bekijken of ze hierboven gezamenlijk of elk afzonderlijk downloaden.
Deze paper belicht de volgende aspecten: in welke mate doen Vlaamse middenveldorganisaties beroep op vrijwilligers? Wat zijn de profielkenmerken (gender, leeftijd, …) van die vrijwilligers? Welke soorten vrijwilligerswerk is er vandaag in het Vlaamse middenveld? Wat typeert en motiveert vrijwilligerswerk?
Deze paper focust op deze vraag: in welke mate wordt nonprofit commercialisering – naast (a) middelenonzekerheid – gedreven door (b) veranderende normen en waarden, en (c) organisatiekenmerken?
In deze paper wordt eerst ingegaan op de mate waarin Vlaamse middenveldorganisaties diversiteit als een uitdaging zien. Daarna analyseren we hoe het gesteld is met de aanwezigheid van burgers met een niet-EU migratie-achtergrond in de verschillende geledingen van Vlaamse middenveldorganisaties. Tot slot bespreken we de redenen en factoren die organisaties zelf aanhalen om het al of niet aanwezig zijn van personen met een migratie-achtergrond in hun organisatie te verklaren.