Deze positiepaper belicht de organisaties die zich in de rafelranden van het middenveld bevinden. Deze organisaties, die we benoemen als hybride, vertonen karakteristieken uit verschillende maatschappelijke domeinen zoals bv. markt en middenveld. Wat is hybriditeit? Wat zijn de oorzaken ervan en wat zijn de organisatorische effecten ervan?
Deze position paper probeert op basis van internationale academische literatuur een beeld te schetsen van de mogelijke invloed van de veranderende maatschappij en wijzigende overheidssturing op de beroepskracht in het middenveld, diens job en arbeidskwaliteit, takenpakket en benodigde vaardigheden. Daarnaast bekijkt deze paper of innovatieve vormen van arbeidsorganisatie en personeelsbeleid handvaten kunnen bieden om deze uitdagingen om te gaan en te vertalen in een strategisch voordeel.
Onderzoekers binnen CSI Flanders schreven op vraag van het tijdschrift Samenleving en Politiek een analyse over Hart boven Hard vanuit enkele uitdagingen die zich rond politisering, maatschappelijke breuklijnen en etnisch-culturele diversiteit stellen.
Filip De Rynck en Raf Pauly werken binnen CSI Flanders rond de verhouding tussen middenveldorganisaties en overheden. Voor Oikos schreven ze samen met Evelien Depauw een bijdrage over de verhouding tussen burgercollectieven (of commons) en de overheid. De bijdrage is gebaseerd op verkennend onderzoek bij deze collectieven door masterstudenten van de opleiding bestuurskunde (UGent) en omvat ook reflecties en uitdagende vragen op basis van de bevindingen.
Bram Verschuere - binnen CSI Flanders vnl bezig met de impact van de uitdagingen op het beheer van middenveldorganisaties - schreef begin januari samen met Trui Steen (KUL) dit opiniestuk over de nood aan omkadering van burgerparticipatie. Het stuk verscheen in De Standaard van 6 januari 2017.
In deze column in De Morgen (17 maart 2017) reflecteert Filip De Rynck - die binnen CSI Flanders de relatie tussen middenveld en overheid onderzoekt - over de potentiële betekenis van het Oosterweelakkoord voor bestuurlijke en democratische vernieuwing in Vlaanderen.
In dit interview dat verscheen in het maartnummer van SAMPOL gaat Stijn Oosterlynck, coördinator van CSI Flanders, onder andere in op de vraag of ons land zonder middenveld kan bestuurd worden.
Vertrekkende vanuit een korte historische schets, onderzoekt deze paper in welke mate er sprake is van 'Nieuw Publiek Management' in Vlaanderen en wat daarvan de impact is op het middenveld.