Naar aanleiding van o.a. de open brief die heel wat middenveldorganisaties onderschreven in reactie op een uitgelekt fragment in de onderhandelingsnota integratie en inburgering, schreef Stijn Oosterlynck deze opinie die op 9 september in De Standaard verscheen.
Naar aanleiding van een opiniestuk van Beweging.net over de systematische verzwakking en verdachtmaking van het middenveld door de overheid, kroop Stijn Oosterlynck in de pen. "Veel middenveldorganisaties claimen in hun zoektocht naar een nieuwe politieke rol steeds meer het primaat van het politieke. Ze richten zich niet louter op partijen, parlementen en besturen (‘de politiek’), maar herpositioneren zichzelf als aanjagers van het georganiseerde meningsverschil over de gewenste inrichting van de samenleving (‘het politieke’)."
Voor het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting (2017), dat focust op lokaal sociaal beleid, schreef Ben Suykens een bijdrage waarin hij het vaak gebruikte begrip 'vermarkting' tegen het licht houdt. Hij stelt vast dat deze brede vlag vele ladingen dekt.
Onderzoekers binnen CSI Flanders schreven op vraag van het tijdschrift Samenleving en Politiek een analyse over Hart boven Hard vanuit enkele uitdagingen die zich rond politisering, maatschappelijke breuklijnen en etnisch-culturele diversiteit stellen.
Filip De Rynck en Raf Pauly werken binnen CSI Flanders rond de verhouding tussen middenveldorganisaties en overheden. Voor Oikos schreven ze samen met Evelien Depauw een bijdrage over de verhouding tussen burgercollectieven (of commons) en de overheid. De bijdrage is gebaseerd op verkennend onderzoek bij deze collectieven door masterstudenten van de opleiding bestuurskunde (UGent) en omvat ook reflecties en uitdagende vragen op basis van de bevindingen.
Bram Verschuere - binnen CSI Flanders vnl bezig met de impact van de uitdagingen op het beheer van middenveldorganisaties - schreef begin januari samen met Trui Steen (KUL) dit opiniestuk over de nood aan omkadering van burgerparticipatie. Het stuk verscheen in De Standaard van 6 januari 2017.
In deze column in De Morgen (17 maart 2017) reflecteert Filip De Rynck - die binnen CSI Flanders de relatie tussen middenveld en overheid onderzoekt - over de potentiële betekenis van het Oosterweelakkoord voor bestuurlijke en democratische vernieuwing in Vlaanderen.
In dit interview dat verscheen in het maartnummer van SAMPOL gaat Stijn Oosterlynck, coördinator van CSI Flanders, onder andere in op de vraag of ons land zonder middenveld kan bestuurd worden.